Places to visit in Haridwar
Har Ki Pauri Haridwar
Every traveler asks many questions on Google regarding tourist places before going there. But the answers to some questions are not easily found on Google. Therefore, to overcome these problems of the traveler, I have brought this question and answer that every traveler asks.

Question and their answer on the Haridwar's most popular tourist place Har Ki Pauri.

Q1: What is Har ki Pauri?

Ans: Har Ki Pauri is a world-famous Ganga Ghat on the banks of Holy River Ganga in Haridwar.

Q2: Where is Har ki Pauri located?

Ans: Har Ki Pauri is located on the banks of Holy River Ganga in Haridwar in Uttarakhand.

Q3: Who made Har ki Pauri?

Ans: King Vikramaditya built Har Ki Pauri in 1st century BC in the memory of his brother Bhartrihari.

Q4: What is the meaning of Har ki Pauri?

Ans: Literally the meaning of Har is Lord Vishnu and Pauri means steps. So Har ki Pauri meaning is the steps of Lord Vishnu or Vishnu Charan Paduka.

Q5: Why Har ki Pauri is famous?

Ans: Har ki Pauri is one of the very famous Hindu religious and tourist places in Haridwar. Har ki Pauri is the most visited site for Ganga Aarti in Haridwar. According to Hindu religious beliefs, the drops of nectar also fell in Haridwar and the place where they fell was "Har ki Pauri".

Bathing here is the most ardent desire of every Hindu who has come to Haridwar because it is believed that bathing in Har Ki Pauri leads to salvation. The fight between gods and demons lasted until 12 years. That's why every 12 years Kumbh Mela is organized at these places.

As per Hindu mythologies, it is believed that once a dip in 'Har ki Pauri' eradicates all the sins of a person. Throughout the year at Hari Ki Paudi Hindus come here to fulfill their religious rituals such as Mundan, Upanayana, Asthi Visarjan, Pind Daan, and Shraddha of ancestors.

Q6: In which direction does the river Ganga flow from Haridwar?

Ans: It is the point where the Holy Ganges enters plains from the Mountains. Till Rishikesh, we consider the Ganga flows in a Gangotri glacier mountain area but from the Har ki Pauri in Haridwar, the Ganga flows in plains of North India. Ganga River turns here in the north direction. The flow of the Ganga River is from West to North direction at Haridwar.

Q7: Is Har Ki Pauri a must-visit place in Haridwar?

Ans: Har ki Pauri is one of the world-famous Ganga ghats in Haridwar. It is the most famous tourist place in Haridwar that attracts lakhs of devotees throughout the year.

At Har Ki Pauri thousands of pilgrims come together to rejoice and celebrate the festival of Kumbh Mela every twelve years while the Ardh Kumbh Mela is held every six years. As per Hindu mythologies, it is believed that once a dip in 'Har ki Pauri' eradicates all the sins of a person.

Q8: How can I go to Har Ki Pauri from Haridwar railway station?

Ans: The Har Ki Pauri distance from Haridwar railway station is only 1 km. You can easily reach Har Ki Pauri by foot in 10 minutes only. If you want to take an Auto or e-Rickshaw they will charge only 10 rupees.

Q9: Which place is better for Ganga Aarti?

Ans: Ganga Aarti is organized at four places in India Varanasi, Haridwar, Rishikesh, and Prayagraj (Allahabad). In my view, Ganga Aarti at Har Ki Pauri is better than the other three places. There is less crowd during the Ganga Aarti at Rishikesh and Prayagraj than Haridwar and Varanasi.

Q10: What are the names of Dharamshalas near Har ki Pauri?

Ans: Dharamshala near Har Ki Pauri is Parmarth Ashram, Derawal Bhavan, Shree Vasudev Ashram, Ekta Bhawan, etc.

If you have any other questions related to Har Ki Pauri. Please read post Har Ki Pauri Haridwar for more details.

Post a Comment

Please do not enter any spam link in the comment box.

Previous Post Next Post