mahabaleshwar points
Shri Kshetra Mahabaleshwar Entry Gate

Q1. Who should visit Mahabaleshwar?

Ans: Anyone can visit Mahabaleshwar there are many things to visit at Mahabaleshwar for each type of tourist.

Mahabaleshwar is not only attracted tourists, but it also attracts Hindu religious devotees, nature lover, photographer, Indian history students, etc.

Q2. What is famous about Mahabaleshwar?

Ans: Mahabaleshwar has many things that why it famous.
  • Old Mahabaleshwar Shiv Temple is a popular Hindu historical religious place here.
  • It is a popular hill station in Maharastra has a pleasant environment maximum time of the year. That's why it is a popular honeymoon destination of Maharastra.
  • Strawberries are the major products here and supply all over India from Mahabaleshwar. Strawberries of Mahabaleshwar very famous in India. Here three days strawberry festival is organized.
  • You can see the Panchganga temple that has a collection of water from five rivers of Maharashtra i.e. Krishna, Venna, Koyna, Savitri, and Gayatri. This is a unique and famous place in Mahabaleshwar.
  • Mahabaleshwar has various tourist places that attract lakhs of tourists every year such as Krishnabai temple, 3 Monkey Point, Panchgani, Arthur point, Venna Lake, Wilson Point, Lingmala Waterfalls, Elephant's Head point, etc.

Q3. Mahabaleshwar which month to visit?


Ans: I personally visited the Mahabaleshwar in March first week and found the environment very pleasant and relaxing the whole day. The best month as per my opinion will be February month to visit Mahabaleshwar. You can also go in October to March months.


Q4. What are the things to do in Mahabaleshwar?

Ans: Mahabaleshwar has many things to do and enjoy here.
  • Religious Hindu devotees can see the old Mahabaleshwar Shiv temple, Panchganga temple, and Krishnabai temple.
  • Newly married couples can come here to enjoy their honeymoon.
  • For tourists things to do are they can visit lots of tourist places such as Arthur point, Venna Lake, Wilson Point, Lingmala Waterfalls, Elephant's Head Point, Panchgani, etc.
  • You can also purchase fresh, tasty strawberries of Mahabaleshwar.

Q5. What is the best time to visit Mahabaleshwar?

Ans: According to season the best time to visit Mahabaleshwar would be the winter season from October to April.

During winter the weather is very pleasant to enjoy here and seeing nearby tourist places also. During summer the weather would be warmer here and not much suitable to visit here.

Mahabaleshwar is a hilly area so it is better to avoid the monsoon or rainy season to visit this place. Hilly areas always at risk to landslides during rainy seasons and roads also very slippery to drive.

If you go Mahabaleshwar after monsoon season you will be attracted to its lush green natural beauty.
For the visiting Mahabaleshwar from nearby cities, the best time would be weekends and I also suggest that you minimum one day stay here to enjoy completely here.

Q6. Is it safe to travel to Mahabaleshwar?

Ans: Yes, Mahabaleshwar is safe to travel. I personally visited many places in the Mahabaleshwar and found it safe.

Mahabaleshwar is a hilly town so it is better to avoid the monsoon or rainy season to visit this place. Hilly areas always at risk to landslides during rainy seasons and roads also very slippery to drive.

Q7. Is one day enough for Mahabaleshwar?

Ans: No, in one day is not enough for visiting the Mahabaleshwar. You can visit only two to three destinations in one day. For visiting maximum and enjoy fully the Mahabaleshwar tourist places you have to stay here at least one or two days. There are lots of tourist places to see here and you would not want to miss visiting them.

Q8. Can we visit Mahabaleshwar in monsoon?

Ans: Yes, you can visit Mahabaleshwar in monsoon. You should choose that day when there is no rain. During monsoon environment of Mahabaleshwar is so cool and full of lush greenery. You see the real beauty of the Mahabaleshwar hill town at that time.

But avoiding the monsoon season will be better. More exactly the rainy season is avoidable to visit this place.

Q9. Can Mahabaleshwar be covered in one day?

Ans: No, Mahabaleshwar cannot be covered in one day. You can see or visit only limited tourist places of the Mahabaleshwar. For completely visiting tourist places you have to spend some days here. Then only you can cover most of the tourist places of Mahabaleshwar.

Q10. Which is better Panchgani or Mahabaleshwar?

Ans: According to me, suggestions from the other travelers and local people, Mahabaleshwar is better than Panchgani. I was lived in Mahad and I have to plan a trip on the weekend then my friends suggest to me to go to Mahabaleshwar first. Later I also visited Panchgani.

After visiting, I also found Mahabaleshwar is more crowded and has more tourist destinations than Panchgani.

Post a Comment

Please do not enter any spam link in the comment box.

Previous Post Next Post